Peugeot 309 geen vermogen meer.

Alles in en om het motorblok, oliepomp, waterpomp, brandstofpomp, carburatie, injectie, riemen, snaren, filters, slangen, uitlaat etc.

Moderators: risky, Jeetje, jan-03, Edzo, knutsul, Bert

Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor JeéWeé » 25 okt 2016, 00:53

Hallo allemaal!

Onlangs heb ik de kleppen van m'n 309 SX 1.4 gesteld. Het stellen zelf ging vrij soepel, maar helaas brak één van de draadeinden waar het kleppendeksel om vast wordt gedraaid af toen ik de moer iets te hard aandraaide. Ook de afstandhouders die het afdekplaatje in het kleppendeksel op de goede hoogte moeten houden waren bros en vergaan.

Afbeelding

Ik heb het afgebroken draadeind eruit gekregen en het kleppendeksel met een bout in het motorblok vastgedraaid. Als afstandhouders heb ik bushings van een skateboard gebruikt. Al met al leek het weer goed te zitten, de motor tikte veel minder dan voorheen dus het kleppen stellen leek geslaagd. Tijdens het eerste korte proefritje bleek echter dat het nog niet goed zit. De auto heeft geen vermogen meer! In z'n 1 en 2 komt die bij laag toerental nog wel vooruit, maar in hogere versnellingen en boven de 3000 toeren werkt het gaspedaal enkel als volumeknop en brengt het weinig versnelling met zich mee. Na het verontrustende korte proefritje trof ik het motorblok zo aan :-| :

Afbeelding

Rook en overal olie! Blijkbaar waren de busjes die ik als afstandhouder had gebruikt toch iets te hoog waardoor het deksel niet goed aansloot en er olie uitlekte. Op de uitlaat, dat verklaarde ook de rook en de bende. Dat is ondertussen verholpen, er zit een nieuwe kleppendekselpakking op en de afstandhouders zijn passend gemaakt zodat het deksel weer mooi aansluit.

Het grootste probleem is echter nog niet verholpen. Ik heb nog steeds geen vermogen. 110 is de max en het duurt gevoelsmatig uren voor ik die snelheid bereik. Ik heb de kleppen gesteld op de manier beschreven in m'n Haynes, maar voor de zekerheid heb ik het nog eens gecontroleerd volgens de tuimelmethode. Alle inlaatkleppen staan netjes op 0,20mm en uitlaat op 0,40mm. Wat mij betreft lijkt dat dus goed te zitten en niet de oorzaak van het vermogensverlies. Om de kleppen te stellen heb ik het een ander aan kabels en slangen aan de kant geduwd. Ook de bovenkant van de monopoint injectie-module heb ik open gehad. Ik heb geen idee wat nu de oorzaak zou kunnen zijn. In z'n vrij lijkt de motor mooi te lopen en ook stationair doet die niks geks. Ook krijg ik geen motormanagements storing lampje. Iemand een idee wat ik allemaal kan checken?

Hier een niet al te veel zeggend filmpje. Zoals te horen geef ik gas, maar er gebeurd niet zo veel behalve dan dat de uitlaat meer geluid laat horen.

Hopelijk weet iemand een simpele oplossing!
Laatst bijgewerkt door JeéWeé op 05 dec 2016, 16:11, in totaal 3 keer bewerkt.
JeéWeé
 
Berichten: 25
Geregistreerd: 27 apr 2012, 16:02

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor JeéWeé » 01 nov 2016, 21:43

Oei, de fotos werken voor geen meter zie ik. Ik zal eens kijken of ik ze ergens ander up kan loaden. In elk geval ga ik er morgen eens nieuwe bougies in draaien, kijken of dat wat helpt.
JeéWeé
 
Berichten: 25
Geregistreerd: 27 apr 2012, 16:02

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor beeperhorrie » 01 nov 2016, 22:09

Foto's plaatsen?
Onderstaande werkt op bijna alle forums, dus ook hier.

Ga naar : http://nl.tinypic.com/
Upload je foto en kies uit onderstaande de juiste weergave. In dit geval dus de IMG code.
Aanklikken, Ctrl + C en met Ctrl + V plakken in je bericht.

Afbeelding
205 1.1GE & 405 1.6 GRX
Afbeelding
Avatar gebruiker
beeperhorrie
 
Berichten: 540
Geregistreerd: 31 jul 2015, 08:46

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor JeéWeé » 04 dec 2016, 00:43

Even een update:

Ondertussen bougies vervangen. Vervolgens bougiekabels en stroomverdeler plus kap vervangen. Injectiehuis helemaal schoongemaakt en brandstoffilter ook vervangen. Dit alles heeft helaas tot geen enkele verbetering geleid. Hij loopt nog steeds heel rommelig en heeft erg weinig power. Bovendien slaat de motor heel vaak af bij gas los.

Wat zouden punten zijn die ik kan checken? De wagen is bedoeld als goedkoop vervoer en hoewel ik er toch al weer van ben gaan houden twijfel ik of ik er nu nog in moet investeren. Ik kan er niet bij dat hij het niet meer doet terwijl die het voor her kleppen stellen heerlijk deedt. (Had ik er maar vanaf gebleven, stom stom stom, dat gevoel)


- Zou de boel niet meer op tijd staan?
- lamda sensor kapot?
- katalysator verstopt?
- koppakking stuk?

Ik heb geen idee meer.

Als iemand iets weet hoor ik het graag!
JeéWeé
 
Berichten: 25
Geregistreerd: 27 apr 2012, 16:02

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor jerilo » 04 dec 2016, 01:14

Je moet het zoeken in wat je gedaan hebt. Daarvoor liept ie goed. Benzineslangen goed aangesloten, geen stekker vergeten, niet ergens een doek of prop papier ingeduwd of kwijt geraakt, de juiste kleppen gesteld (niet inlaat en uitlaat verwisseld). Probeer nog eens goed na te denken.
www.jwa-autoservice.nl
www.inwendige-motorreiniging.nl
jerilo
 
Berichten: 375
Geregistreerd: 14 jul 2011, 13:36
Woonplaats: Hoeksche-Waard

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor willem_jacobs » 04 dec 2016, 15:21

ontstekings kap verdraaid? Vacuum vervroeger niet meer aangesloten?
willem_jacobs
 
Berichten: 220
Geregistreerd: 14 nov 2014, 01:32

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor JeéWeé » 04 dec 2016, 19:12

Super bedankt voor de reacties! Nog een kleine toevoeging. De nieuwe bougies zijn na een klein proefritje helemaal zwart aangeslagen. Dit zou duiden op een te rijk mengsel?


@jerilo:

Dat leek me ook. Voorkant is uitlaatkleppen en moeten 0,40mm. Aan de schutbordzijde zijn de inlaakleppen, deze moeten 0,20 mm. Met aan de vliegwielzijde de eerste cilinder. Klopt toch? Check check, dubbelcheck.

De contacten heb ik, voor zover in het zicht, schoongespoten met perslucht en vervolgens met een beetje contact spray weer aangesloten. Qua elektra begrijp ik er niet zo veel van moet ik bekennen.

@willem_jacobs:
Hoe is de vacuum vervroeger aangesloten, voor zover ik weet heb ik er niet aangezeten. En wat bedoel je met de ontstekingskap verdraaid?
JeéWeé
 
Berichten: 25
Geregistreerd: 27 apr 2012, 16:02

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor willem_jacobs » 04 dec 2016, 23:03

als je ontsteking niet op tijd staat kan dat ook aangeslagen bougies alsmgevolg hebben...

heb je de ontstekingstiming al gecontoleerd met een stroboscoop?

De vacuumvervroeger zit met een kleine vacuum slang op de injectie-unint aangesloten (6mm zwart-rubberen slang als deze nog orgineel is) En loopt (uiteraard) naar het vacuumpotje bij de cilinderkop en Rotor/verdeler.
willem_jacobs
 
Berichten: 220
Geregistreerd: 14 nov 2014, 01:32

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor jerilo » 04 dec 2016, 23:28

De kleppen kloppen en de cilinder volgorde ook. Dus dat heb je goed. Zwarte bougies komen indrrdaad door een te rijk mengsel. In het injectiehuis zit bovenin de inlaatluchttemperatuursensor, heb je die niet beschadigd met schoonmaken?
Waar kom je vandaan? Als het in buurt van Oud-Beijerland is wil ik hem wel uitlezen voor je, ik heb nog het oude uitleeskastje van Peugeot. Is het een bosch systeem of magneti marellie? Magneti marellie gebruikt een inlaatdruksensor met een vacuumslang die achterop het injectiehuis zit en die gaan veel kapot waardooor valse lucht en de sensor van slag. Ik denk niet dat je het in de ontsteking moet zoeken omdat je daar niet aan bent geweest. Koelwatertemperatuursensor ook nog inorde? Maak anders eens een foto van de complete motor zodat ik het eens kan zien.
www.jwa-autoservice.nl
www.inwendige-motorreiniging.nl
jerilo
 
Berichten: 375
Geregistreerd: 14 jul 2011, 13:36
Woonplaats: Hoeksche-Waard

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor JeéWeé » 05 dec 2016, 12:16

@ willem_jacobs
Nee ik heb de timing nog niet gecheckt met stroboscoop en dergelijke. Eerlijk gezegd begrijp ik ook nog niet zo heel goed hoe dat precies werkt. Dus daar moet ik me eerst even in inlezen (en spullen aanschaffen).

Vacuumslangetje zal ik zo eens opzoeken. Ben vanmiddag weer thuis. Dan zal ik even wat foto's plaatsen als er niks tussen komt.

@ jerilo
Ik woon in Rotterdam centrum dus hemelsbreed is het niet heel erg ver. Als je langs wil komen om uit te lezen zou dat super zijn. Hij geeft overigens geen motorstoringslampje, zijn er ook storingen die niet via het lampje worden weergegeven?

Het is volgens mij een bosch monopoint injectie-systeem.

Waarom ik bang ben dat de boel niet op tijd staat is omdat ik per ongeluk de krukas een stuk tegen de draairichting in heb gedraaid. Misschien komen hier de problemen van?
JeéWeé
 
Berichten: 25
Geregistreerd: 27 apr 2012, 16:02

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor willem_jacobs » 05 dec 2016, 16:02

Bij het stellen van kleppen is het haast onmogelijk om de timing van de distributie van slag te maken... Welke kant je de distributie ook op draait, dat mag de timing niet beinvloeden...

Is het nirt de moeite waard een monteur maar je problemen te laten kijken... Als ik zo tussen de regels door lees het ik de indruk dat je weinig ervarig hebt en ook wat onzeker bent van je eigen acties dusver.

Helaas ben ik kort geleden verhuisd, anders had ik wel even kunnen langskomen (ik woonde tot voor kort in gemeente Pijnacker-Nootdorp)
willem_jacobs
 
Berichten: 220
Geregistreerd: 14 nov 2014, 01:32

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor JeéWeé » 05 dec 2016, 16:39

Ja dat klopt zeker, ik heb niet veel/geen ervaring, maar ben wel erg geïnteresseerd. Bovendien moet het ergens beginnen toch? Maar binnenkort moet die een nieuwe APK dus hij zal toch langs een garage moeten. Ik probeer voor die tijd alleen zelf uit te vogelen of ik er nog wat aan kan helpen. Als het teveel geld gaat kosten denk ik dat ik hem economisch gezien beter weg kan doen. Steek ik het geld liever in het opknappen van de GTI.

Hierbij een foto van de motor in z'n geheel:
Afbeelding

Verder ben ik zojuist een losse aansluiting tegengekomen waarvan ik even geen idee heb waar die ingestoken moet worden. Deze hangt onder het injectiehuis, boven de startmotor. En is ook lekker onder de oliesmurrie terecht gekomen:
Afbeelding


Ook ben ik de vacuumslang even gevolgd. Vanuit de vacuumvervroeger gaat deze naar het kastje rechts op de foto. Het lijkt een splitsing, Maar zoals te zien is er bovenop niks (meer) aangesloten:
Afbeelding
JeéWeé
 
Berichten: 25
Geregistreerd: 27 apr 2012, 16:02

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor jerilo » 06 dec 2016, 00:01

Die vacuumslang hoort ergens op het injectiehuis aan de achterkant. Grote kans dat dat de oorzaak is. Een vacuumslang hoort nooit ergens los te hangen. Die hebben altijd een functie.
www.jwa-autoservice.nl
www.inwendige-motorreiniging.nl
jerilo
 
Berichten: 375
Geregistreerd: 14 jul 2011, 13:36
Woonplaats: Hoeksche-Waard

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor JeéWeé » 06 dec 2016, 00:05

De vacuumslang steekt inderdaad ook achter in het injectiehuis. Het kabeltje wat ik los in mn hand hou is geen slangetje maar een contactpunt/aansluiting. Lijkt op een aansluiting van een sensor. Morgen even zoeken en kijken of ik daar ergens bij kan.
JeéWeé
 
Berichten: 25
Geregistreerd: 27 apr 2012, 16:02

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor willem_jacobs » 06 dec 2016, 22:31

JeéWeé schreef:Ja dat klopt zeker, ik heb niet veel/geen ervaring, maar ben wel erg geïnteresseerd. Bovendien moet het ergens beginnen toch? Maar binnenkort moet die een nieuwe APK dus hij zal toch langs een garage moeten. Ik probeer voor die tijd alleen zelf uit te vogelen of ik er nog wat aan kan helpen. Als het teveel geld gaat kosten denk ik dat ik hem economisch gezien beter weg kan doen. Steek ik het geld liever in het opknappen van de GTI.

Hierbij een foto van de motor in z'n geheel:
Afbeelding

Verder ben ik zojuist een losse aansluiting tegengekomen waarvan ik even geen idee heb waar die ingestoken moet worden. Deze hangt onder het injectiehuis, boven de startmotor. En is ook lekker onder de oliesmurrie terecht gekomen:
Afbeelding


Ook ben ik de vacuumslang even gevolgd. Vanuit de vacuumvervroeger gaat deze naar het kastje rechts op de foto. Het lijkt een splitsing, Maar zoals te zien is er bovenop niks (meer) aangesloten:
Afbeelding

dat elektro klepje hoort zo (met 1 losse aansluiting)

Je kan de werking van de vacuumvervroeger (deels) controleren door het even met je mond vacuum te zuigen (de slang die op heg potje op de verdeler uitkomt) dat potje moet vacuum kunnen 'houden'...

De aansluiting op de injectie wil nog wel eens lek gaan door een poreuze slang ivm de warmte daar.

Maar zoals ik al zei, controleer de ontstekingstiming eerst maar eens!
willem_jacobs
 
Berichten: 220
Geregistreerd: 14 nov 2014, 01:32

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor JeéWeé » 06 dec 2016, 22:38

Nog weer even een update:

Zojuist even met een spiegeltje rondom het injectie-huis gekeken. Hierbij ben ik een afgebroken, broos en poreus slangetje tegengekomen. Onder de brandstofslang-aansluitingen naast en vanuit de gasklepppossitiesensor. Lastig om bij te komen dus het injectiehuis er weer afgehaald.

Het lijkt me een luchtslangetje, maar ik kan er nog niks over vinden. Het slangetje loopt naar een zwart kunststof cilindertje wat verder nergens heen gaat:

Afbeelding

Via de spiegel is te zien dat deze inderdaad gescheurd is op de plek waar hij aan de gaskleppositiesensor vast zit:
Afbeelding

Nu vraag ik me af wat dit voor slangetje is en wat er in het cilindertje gebeurd. Lijkt me goed mogelijk dat dit een oorzaak is van de ellende.

Alvast bedankt!
JeéWeé
 
Berichten: 25
Geregistreerd: 27 apr 2012, 16:02

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor willem_jacobs » 06 dec 2016, 22:50

je foto's doen het bij mij niet... maar als die slang inderdaad gescheurd is dan is de kans zeeeer groot dat je het euvel gevonden hebt.
willem_jacobs
 
Berichten: 220
Geregistreerd: 14 nov 2014, 01:32

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor JeéWeé » 06 dec 2016, 22:52

willem_jacobs schreef:je foto's doen het bij mij niet... maar als die slang inderdaad gescheurd is dan is de kans zeeeer groot dat je het euvel gevonden hebt.


Oh dat is apart. Ook niet als je de rechtstreekse link aanklikt:
http://i66.tinypic.com/10fuydc.jpg

de breuk:
http://i67.tinypic.com/m98tag.png
JeéWeé
 
Berichten: 25
Geregistreerd: 27 apr 2012, 16:02

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor willem_jacobs » 06 dec 2016, 22:55

ja nu wel... wellicht te snel gekeken direct na je update..
willem_jacobs
 
Berichten: 220
Geregistreerd: 14 nov 2014, 01:32

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor JeéWeé » 07 dec 2016, 23:57

Helaas! Slangetje netjes vervangen voor een nieuwe, maar de wagen loopt nog steeds even beroerd en slaat af bij gas los.

Ben bang dat ik er volgende week toch eens een monteur bij moet halen.
JeéWeé
 
Berichten: 25
Geregistreerd: 27 apr 2012, 16:02

Re: Peugeot 309 geen vermogen meer.

Berichtdoor jerilo » 08 dec 2016, 09:10

Heb je ook het onderste gedeelte van het injectiehuis, wat op het inlaatspruitstuk gemonteerd zit verwijderd?

De voetpakkingen gingen ook nogal eens scheuren waardoor je valse lucht aangezogen krijgt.

Dat slangetje wat kapot was heeft nagenoeg geen functie. Op de eerste modellen (mijn 205's hadden het niet) zaten ze niet. Als ik goed in mijn geheugen graaf heeft dit slangetje als functie om vervuiling tegen te houden wat in het injectiehuis word aangezogen.

De losse stekker herken ik even niet zo snel. Ik weet dat er achterop of aan de zijkant van de cilinderkop, aan de rechterkant als je ervoor staat, nog een temperatuursensor zit misschien is die stekker daarvan.

Succes

Jeroen
www.jwa-autoservice.nl
www.inwendige-motorreiniging.nl
jerilo
 
Berichten: 375
Geregistreerd: 14 jul 2011, 13:36
Woonplaats: Hoeksche-Waard


Keer terug naar Motor, smeer-, koel-, brandstof- en uitlaatsysteem

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten