APK-regels aangepast voor klassieke auto's

Autonieuws, met nadruk uiteraard op Peugeot.

Moderators: risky, Maarten Deen, Gilletti

APK-regels aangepast voor klassieke auto's

Berichtdoor Mark » 21 jun 2004, 22:10

Uit de BOVAGkrant van 4 juni 2004:

"De Kamer heeft het voorstel van minister Peijs overgenomen om voertuigen met een bouwjaar van vóór 1960 van de APK-plicht uit te zonderen én bij voertuigen ouder dan dertig jaar de APK-frequentie terug te brengen van jaarlijks naar tweejaarlijks. Later zal bekend worden gemaakt wanneer deze regeling van kracht wordt.

Peijs vindt dat dat kan omdat het aantal afkeuringen in deze categorie door goed onderhoud te verwaarlozen is, én het keuren daarnaast organisatorische problemen met zich meebrengt vanwege de specifieke kennis voor deze voertuigen.

De minister gaat op verzoek van PvdA-Kamerlid Dijksma wel de mogelijkheid bekijken om semihistorische auto's die veel kilometers maken en weinig onderhoud plegen te onderwerpen aan een extra controlebeurt.

LPF'er Hermans pleitte ervoor om historische diesels toch vaker dan één keer in de twee jaar aan een roetmeting te onderwerpen. De minister ging hier niet in mee, omdat het volgens haar om zo'n klein aantal gaat. Bovendien is de minister bij 'klassiekers' gebonden aan toelatingseisen en typegoedkeuring zoals die van kracht waren toen de auto's nieuw de markt opkwamen."

En dat lijkt me goed nieuws, zeker voor de APH-achterban! Overigens vergt e.e.a. een tamelijk langdurig aanpassingsproces van de Wegenverkeerswet. Naar verwachting zal de wet pas met ingang van 2006 gewijzigd zijn.

Zie ook de rubriek 'Actueel' op www.fehac.nl
Avatar gebruiker
Mark
 
Berichten: 2979
Geregistreerd: 17 maart 2004, 23:16

Regelmatige check!

Berichtdoor JT » 11 jul 2004, 19:12

Belangrijk, laat maar gewoon jaarlijks zijn.
Zeker bij die modellen die niet al te vaak rijden.
Onafhankelijk een check, zodat je zelf ook zeker bent van een aantal essentiële zaken.....
Moet je niet op besparen...
Avatar gebruiker
JT
 
Berichten: 3775
Geregistreerd: 07 jul 2004, 23:17
Woonplaats: Bladel

Berichtdoor Mark » 23 mei 2005, 21:10

APK wordt dus anders, maar voorlopig nog alles bij het oude:

Veel klassiekerbezitters kijken reikhalzend uit naar de aangekondigde veranderingen in de APK-regelgeving. Maar het duurt nog tot medio 2006 voor de aangekondigde versoepeling van kracht wordt. Eerst moet de wet nog gewijzigd worden. De Tweede Kamer is op voorstel van minister Peijs akkoord gegaan met een tweejaarlijkse APK voor voertuigen ouder dan 30 jaar en gehele vrijstelling van de APK voor de voertuigen met een bouwjaar vóór 1960. Volgens betrouwbare bronnen binnen het Ministerie van Verkeer en Waterstaat ligt men op schema met de aanpassingen van de wet om deze wijzingen van de APK ook formeel bij wet te regelen. Als alles volgens plan verloopt, zullen de wetswijzigingen -op z’n vroegst- medio 2006 hun beslag krijgen.

Tot dat moment blijft de huidige jaarlijkse APK van kracht en moet iedereen ook gewoon jaarlijks zijn voertuig APK laten keuren. De FEHAC hoort met enige regelmaat verhalen van mensen die op basis van de enthousiaste berichten over afschaffing van de APK in de media alvast een voorschot denken te kunnen nemen op de aangekondigde vrijstelling en de APK van hun klassiek voertuig alvast maar overslaan. Dat is uitermate onverstandig: zolang de wet niet gewijzigd is blijft een jaarlijkse APK verplicht en blijft u strafbaar als u niet jaarlijks uw historisch voertuig laat keuren. Ook in de toekomst, vanaf volgend jaar dus met of zonder APK, bent en blijft u altijd ervoor verantwoordelijk dat u met een veilig en technisch in goede staat verkerend voertuig aan het verkeer deelneemt.

Bron: Fehac
Avatar gebruiker
Mark
 
Berichten: 2979
Geregistreerd: 17 maart 2004, 23:16

Berichtdoor Gilletti » 23 mei 2005, 21:38

Van mij mag het tweejaarlijks. :!:

Ik weet dat mijn auto's weinig te lijden hebben en goed onderhoud krijgen, dus 1x per jaar is m.i. teveel geldklopperij.
403 Berline 1961 Bleu Amiral - 404 Automatique 1969 Vert Fusain
DAF 33 1968 Akwalo - DAF 55 Coupé 1970 Wit Kobina
Avatar gebruiker
Gilletti
Moderator
 
Berichten: 4395
Geregistreerd: 17 jun 2004, 22:35
Woonplaats: Mijdrecht

Berichtdoor Marcel » 23 mei 2005, 22:40

Dat compenseert straks het rekenrijden voor liefhebbers van oldtimers, wat er toch ooit wel komt :roll:
Marcel
 
Berichten: 199
Geregistreerd: 13 jun 2004, 09:48


Keer terug naar AutoNieuws

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten