Art. 275 WvK (deskundigentaxatie) gaat verdwijnen! Wat nu?

Autonieuws, met nadruk uiteraard op Peugeot.

Moderators: risky, Maarten Deen, Gilletti

Art. 275 WvK (deskundigentaxatie) gaat verdwijnen! Wat nu?

Berichtdoor Jeetje » 16 nov 2005, 13:37

Per 1 januari 2006 gaan al die polisvoorwaarden op de schop!

Dan doet namelijk het Nieuwe Verzekeringsrecht z'n intrede.

Het verzekeringsrecht wordt 'verplaatst' van het Wetboek van Koophandel (WvK) naar het Burgerlijk wetboek (BW).

Deze 'overgang' staat al jaren in de planning; er is bij de invoering van het huidig BW (in 1992) zelfs rekening gehouden met deze 'switch' en er is ruimte gecreëerd (boek 7 BW).

Het hele verzekeringsrecht is herschreven en er hebben zich nogal wat wijzigingen voorgedaan. Alle WvK-artikelen zijn tegen het licht gehouden en aangepast, veranderd, herschreven, of zelfs helemaal vervallen. Bij de nieuw gevormde artikelen in het BW is rekening gehouden met jurisprudentie die zich om de 'oude' WVK-artikelen had/heeft gevormd.

Een en ander heeft ook consequenties voor artikel 275 WVK. Het verdwijnt niet alleen, maar het heeft ook een enigszins andere redactie gekregen. In het Nieuwe Verzekeringsrecht vinden we artikel 275 WVK terug in artikel 7:960 BW (boek 7 van het huidige BW derhalve).

De polisvoorwaarden zullen -dus- per 1 januari 2006 (moeten) veranderen! Het oude artikel 275 WVK bestaat dan immers niet meer en er kunnen dan ook geen rechten meer aan ontleend worden (met uitzondering van enige overgangsbepalingen).

Bekijk dus goed hoe het deskundigentaxatie-artikel 275 WVK is 'omgezet' naar/in de nieuwe polisvoorwaarden! Ben je wel nog steeds zo verzekerd als je dacht verzekerd te zijn? Je zou anders wel eens raar op je neus kunnen kijken bij een eventuele schade!

Het voert te ver om hier een hele dissertatie over het nieuwe verzekeringsrecht te gaan houden, maar dit lijkt mij best belangrijk om even te melden...

Wat ook belangrijk is om te vermelden, is wellicht het volgende.

Met betrekking tot de taxatiewaarde verandert er helemaal niets, want de waarde -zoals deze door een expert/taxateur is vastgesteld- verandert niet! Het heeft dus geen zin om nu nog snel naar een taxateur te hollen! :wink:

Waar je op moet letten bij de nieuwe polisvoorwaarden is, of je wel nog steeds tegen taxatiewaarde verzekerd bent, of dat de taxatiewaarde alleen nog wordt gebruikt om de premie vast te (kunnen) stellen, maar dat in geval van een eventuele schade de dagwaarde wordt gehanteerd.

1) De meeste polissen waarbij een artikel 275 WvK-taxatie heeft plaatsgevonden voorzien erin dat het voertuig gedurende een bepaalde periode -meestal (maximaal) 3 jaar- tegen deze taxatiewaarde is verzekerd. Bij een (total loss) schade zal dan deze taxatiewaarde als -vastgesteld- schadebedrag gelden en dus uitgekeerd worden (al dan niet onder aftrek van een eventueel van toepassing zijnd eigen risico).

2) Het kan ook zijn dat er (nu nog) op grond van de polisvoorwaarden op het taxatiebedrag een vaste afschrijving plaatsvindt. Dan dient het taxatiebedrag als uitgangspunt bij een eventuele (total loss)uitkering en wordt er hierop volgens een vaststaande afschrijvingstabel toegepast. Vaak is het gevolg hiervan dat het uit te keren bedrag (nog steeds) boven de dagwaarde van het object komt. Overigens kan er volgens deze methodiek nooit minder dan de dagwaarde uitgekeerd worden, maar dat terzijde.

3) Tot slot zijn er ook nu polissen waarbij de taxatie volgens artikel 275 WvK alleen voor de premieberekening wordt gebruikt, maar dat een uitkering bij een (total loss) schade op basis van dagwaarde zal plaatsvinden. Bij dergelijke verzekeringen is het zelfs 'handig' als de taxatiewaarde laag uitvalt: hoe hoger de taxatie-waarde, hoe meer premie er betaald moet worden, maar dit heeft geen (positieve) consequenties voor een eventuele schadeuitkering!

In principe verandert er per 1 januari 2006 wat het bovenstaande betreft eigenlijk helemaal niets! (afgezien van het feit dat het Nieuwe Verzekeringsrecht het zogenaamde idemniteitsbeginsel wat 'opgerekt' heeft, maar het zou te ver voeren om hier daar dieper op in te gaan)

Maar....

Er komen -dus- per 1 januari 2006 nieuwe polisvoorwaarden en het is in theorie dus mogelijk dat de dekking opeens verandert in de (nieuwe) polis van bijvoorbeeld optie 1 in 3, of van 2 in 3, of van...

Je kunt er in ieder geval, denk/vrees ik, dat de dekking niet 'positief' zal veranderen. Zo zal het zeer waarschijnlijk niet van optie 3 naar 1 veranderen, van optie 2 naar 1, etcetera...

Het is dus vooral belangrijk om naar de nieuwe polisvoorwaarden te kijken en die te vergelijken met je huidige voorwaarden! Die kunnen -dus- in je nadeel veranderd zijn!!!
... it's better to burn out, than to fade away...
Avatar gebruiker
Jeetje
 
Berichten: 4316
Geregistreerd: 09 jul 2004, 14:14
Woonplaats: Vinkeveen

Re: Art. 275 WvK (deskundigentaxatie) gaat verdwijnen! Wat n

Berichtdoor Daniël » 16 nov 2005, 17:49

Jeetje schreef:[color=red
Met betrekking tot de taxatiewaarde verandert er helemaal niets, want de waarde -zoals deze door een expert/taxateur is vastgesteld- verandert niet! Het heeft dus geen zin om nu nog snel naar een taxateur te hollen! :wink:


Maar als ik mijn auto nog helemaal niet heb laten taxeren, is het wel verstandig om dat nog voor 1 januari te laten doen?
rouge amarante (hoewel...) 504 A01 1970
Avatar gebruiker
Daniël
 
Berichten: 414
Geregistreerd: 03 sep 2005, 10:53
Woonplaats: Gouda

Berichtdoor Jeetje » 16 nov 2005, 18:06

Nee...

Het is wellicht zelfs verstandiger om tot ná 1 januari 2006 te wachten, omdat het taxatierapport dan door de expert/taxateur al conform de nieuwe wetgeving kan worden opgemaakt (met vermelding en onder verwijzing van het juiste artikelnummer).

Als je echter van plan bent om de auto nog dit jaar tegen tegen taxatiewaarde te verzekeren, dan is het misschien zelfs noodzakelijk om dit jaar de auto nog te laten taxeren. Tót 1 januari 2006 gelden immers sowieso de huidige verzekeringsvoorwaarden.

Het is dan alleen zaak om begin 2006 te bekijken/beoordelen hoe het in de nieuwe polisvoorwaarden staat omschreven... :wink:
... it's better to burn out, than to fade away...
Avatar gebruiker
Jeetje
 
Berichten: 4316
Geregistreerd: 09 jul 2004, 14:14
Woonplaats: Vinkeveen

Berichtdoor Daniël » 16 nov 2005, 18:11

Dus dan moet ik tot 1 januari nog even extra voorzichtig zijn, en bijvoorbeeld niet even naar Frankrijk op vakantie gaan :wink:
Bedankt trouwens Jeetje, voor al deze nuttige info!
rouge amarante (hoewel...) 504 A01 1970
Avatar gebruiker
Daniël
 
Berichten: 414
Geregistreerd: 03 sep 2005, 10:53
Woonplaats: Gouda


Keer terug naar AutoNieuws

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten